Close

Utvidelsen av Sydbruddet er ferdigstilt

Siste salve har gått av i Sydbruddet på Langøya for å sikre deponikapasitet til sommeren 2024. Denne uken ble maskinene hevet opp fra bruddet.

Hevingen av maskinene markerer avslutningen på utvidelsen av deponikapasiteten syd på Langøya.

– Dette sikrer at vi får mulighet til å fjerne tungmetaller og andre miljøgifter fra kretsløpet, omdanne dem til ufarlig avfallsprodukt og deponere dette trygt og sikkert på Langøya frem til sommeren 2024. Vi har med dette funnet en god, om så midlertidig, løsning på Norges behov for å deponere den siste resten av farlig avfall som ikke kan brennes eller gjenvinnes, sier adm.dir. i NOAH Carl Hartmann.

Denne siste operasjonen skjedde i samarbeid med Hæhre Entreprenør AS og har vært planlagt i to uker. Seks maskiner i totalt 20 løft ble hevet fra bunnen av det 80 meter dype bruddet.
En 500 tonns løftekran fra Kynningsrud ble hentet inn for å foreta hevingen. De tyngste løftene var på omlag 65 tonn. Video fra dette ligger på NOAHs Facebookside.

– Det aller viktigste i en slik operasjon er at den er godt planlagt, slik at sikkerheten i alle ledd er ivaretatt. Her gikk alt trygt og rolig for seg, og vi fikk hevet opp maskinene fra bruddet på én dag. Det har vært svært god innsats fra alle involverte, sier prosjektleder Kari Røseth.

Har du abonnement på Jarlsberg Avis kan du se bildeserie fra den spektakulære operasjonen her Jarlsberg Avis.