Teknologisk gjennombrudd mot gjenvinning av industriavfall
Svenske og danske forskere slår fast at avfallsfraksjoner som kommer inn til Langøya som farlig avfall, er ordinært avfall etter behandlingsprosessen. Dette er et stort skritt nærmere å kunne gjenvinne og nyttegjøre flere hundre tusen tonn behandlet avfall.

«Vi har endelig fått verifisert av eksterne fagmiljøer at vi produserer en mineralsk masse som ikke har miljøfarlige egenskaper. Dette er en homogen masse vi håper og tror kan brukes til noe nyttig, sier administrerende direktør i NOAH Solutions, som drifter mottaket og prosessanlegget på Langøya, Tove Stuhr Sjøblom.
To uavhengige rapporter, fra henholdsvis svenske Kemakta og danske Danish Waste Solutions, slår fast at den av-vannede massen som produseres av NOAH på Langøya ligger klart innenfor kriteriene for såkalt ordinært avfall, det vil si en fraksjon som krever spesiell oppfølging, men som ikke inneholder farlige stoffer.
Store volum
Stuhr Sjøblom karakteriserer konklusjonene som et betydelig teknologisk gjennombrudd i den delen av industrien som håndterer uorganiske masser, og som åpner mange nye muligheter for bedre utnyttelse av samfunnets ressurser.
«Dette er banebrytende også fordi det er snakk om så store volumer. Dette er sirkulærøkonomi i en skala som virkelig monner,» sier Stuhr Sjøblom, og henviser til at NOAH produserer flere hundre tusen tonn mineralsk masse på Langøya utenfor Holmestrand per år.
Hun understreker at det nå gjenstår videre arbeid for å sikre strømmene og kommersialisere bruken av den mineralske massen. Det gjenstår blant annet et arbeid for å sile ut fraksjonene som ligger utenfor kravspesifikasjonene.
Langsiktig arbeid
Endringen i klassifisering fra farlig avfall til ordinært avfall har pågått i ulike faser i over seks år. Max lab IV, tilhørende Lunds Universitet, har undersøkt den mineralske massen i en stor synkrotron, og i tillegg har det blitt gjennomført omfattende biotester (økotokstester) av ekstern lab. Konklusjonen er klar: Etter behandling på Langøya har ikke den mineralske massen lenger farlige egenskaper. Denne konklusjonen ble styrket ved hjelp av to ulike uavhengige tredjepartsvurderinger utført av svenske Kemakta og av Danish Waste Solutions. Rapporten fra Kemakta ligger vedlagt, sammen med et sammendrag på dansk.

«På bakgrunn av dette, og egne analyser gjennom mange år, er vi nå helt trygge på at produktet vårt på Langøya er ordinært avfall i henhold til det europeiske regelverket for klassifisering. Vi ligger dessuten nært opp til den neste kategorien i hierarkiet, inert avfall, som har ytterligere mindre miljøpåvirkning. Vi jobber videre med å få ytterligere verifisert resultatene gjennom å teste fraksjonen i konkrete bygge- eller restaureringsprosjekter. I stor grad handler det om å få myndighetene til å gjøre sine tester og undersøkelser. Det er nødvendig for å kunne øke bruksområdet til den mineralske massen,» forklarer seniorteknolog i NOAH Inge Johansson.
Forbedringer og samarbeid
Gjennombruddet har kommet som et resultat justeringer og forbedringer i prosessen, godt samarbeid med avfallsprodusentene og økt forståelse for den kjemiske sammensetningen i produktet. Hovedkomponentene i mottaket er flyveaske fra forbrenningsanlegg og tynnsyre fra industri. I prosessen nøytraliserer disse innsatsfaktorene hverandre kjemisk slik at tungmetallene bindes og ikke slipper ut. Gjennom en nøye utprøvd prosess og av-vanning får NOAH ut en mineralsk masse, en siltfraksjon, som ligger godt innenfor kravene til ordinært avfall, det vil si avfall uten farlige egenskaper.
Den mineralske massen egner seg godt til restaurering av landskap. Ambisjonen fremover er å finne gode bruksområder som svarer ut behov i samfunnet.
«Nå som vi har fått dokumentert at den mineralske massen vår ikke lenger har farlige egenskaper, åpner det seg muligheter for å bruke den til for eksempel rehabilitering av landskap, tettesjikt i deponier eller til rensing av andre avfallsfraksjoner,» sier Inge Johansson, som er en av Skandinavias fremste eksperter på flyveaske fra avfallsforbrenning.
Stort sirkulært skritt
For NOAH som konsern tas nyheten fra Langøya svært godt imot. Selskapet har høye ambisjoner når det gjelder å forske og utvikle nye, fremtidsrettede løsninger.

«Denne endringen i klassifisering er en stor milepæl for oss, våre kunder og våre samarbeidspartnere. Her bidrar vi i fellesskap til å ta Norge i et stort og riktig steg mot å bli mer sirkulære og unytte ressursene i samfunnet bedre. Neste gang du kaster noe i restavfallet hjemme, kan du tenke på at den søppelsekken først blir til varme og strøm, og noe av den blir flyveaske, som så kommer til oss, blir behandlet -samt behandler restsyre fra industrien, og omdannes da på Langøya til nytt byggemateriale. Vi hadde heller ikke fått til disse forbedringene uten det gode samarbeidet med forbrenningsanleggene, akademia og bransjen forøvrig, sier konsernsjef i NOAH Anders Lægreid.