Close

NORDROCS 2022 besøkte Langøya

Den store nordiske geologikonferansen NORDROCS ble i år avholdt i Oslo. Årets tema var utbedring av forurensede masser og høydepunktet for mange var ekskursjonen til Langøya.

NORDROCKS samlet geologer fra hele Norden i Holmenkollen 6. til 7. september. Deretter ble konferansen avsluttet med en felles ekskursjon til Langøya med omlag 60 deltakere. Etter en busstur på industriområdet fikk de en befaring i Friområdet i nord før prosessrådgiver Kristofer Larsen i NOAH hadde forelesning om NOAH og Langøya.

«Det var god stemning og flere ivrige geologer fra de nordiske landene som ikke alle kjente like godt til vår historie og vår virksomhet. Det var tydelig at de lot seg begeistre av hvordan vi bruker ett avfall for å nøytralisere og ufarliggjøre et annet, og hvordan dette produktet igjen trygt kan brukes som byggende masser», forteller Larsen.

PFAS – fra stekepanner og skismøring

Et av hovedtemaene for årets konferanse var håndteringen av PFAS og dets analoger – det hormonforstyrrende og svært herdige fluorholdige stoffet som man finner i alt fra brannskum og impregnering, til stekepanner og skismøring. «Et av høydepunktene var professor Annable fra University of Florida, som jobber med nye metoder og teknikker for å se hvordan for eksempel grunnvann forurenses av disse stoffene», forteller Larsen.

Aktiv sommer

«Dette var ett av en rekke besøk på Langøya i løpet av sommeren hvor NOAH Solutions har fått muligheten til å fortelle om sine prosesser og hvordan fagfolk på Langøya håndterer noe av samfunnets mest krevende restfraksjoner», sier Kristofer Larsen. Like over påske tok han og kollegene imot fem skoleklasser fra Gjøklep ungdomsskole i Holmestrand. Siden har det vært omvisninger og foredrag med Teknisk Fagskole, Statsforvalteren i Oslo, Foreningen Norden, Oslofjordens Friluftsråd, samt firmaer som er med i Askepott-samarbeidet.

Førstehånds informasjon

«Det er mye diskusjon rundt løsningen på Langøya nå, og vi opplever at engasjerte mennesker ønsker å komme ut å få førstehånds informasjon», sier Larsen.
Senere i høst vil det komme videregåendeklasser med miljøkjemi som fagområde. «Disse unge voksne er en svært viktig målgruppe og det er særdeles viktig at de får ufiltrert informasjon fra oss som kan faget», avslutter prosessrådgiveren.