NOAHs innspill til ekspertgruppen for sirkulære aktiviteter
NOAH arbeider bredt og målrettet i alle deler av virksomheten for å bidra til mer gjenvinning og bedre ressursutnyttelse i de verdikjedene vi er en del av. Miljøvennlig massehåndtering og gjenvinning fra overskuddsmasser og industrifraksjoner utgjør store volumer og er fremdeles i utstrakt grad en uutnyttet ressurs.
Her er et utdrag fra NOAHs innspill til ekspertgruppen. Gruppen skal utrede virkemidler, identifisere hvilke virkemidler som er samfunnsøkonomisk lønnsomme, og med bakgrunn i dette foreslå eventuelle endringer i dagens virkemiddelbruk (regulatoriske, økonomiske og informative).
(…)
Hvor er det behov for endringer i dagens virkemiddelbruk for å bli mer sirkulære?
Regelverket må i større grad tilpasses en sirkulær økonomi, hvor overgangen fra “avfall” til “produkt” blir enklere og mer smidig. Et godt eksempel er bruken av flyveaske i betongprodukter som erstatning for sement. Denne løsningen reduserer CO2- avtrykket betydelig, men produktet kan inneholde litt høyere nivåer av tungmetaller enn standarden tillater, til tross for at utlakingen er lik. Strenge krav, ofte med både “belte og bukseseler”, kan hindre slike sirkulære prosjekter som kunne ha stor miljøgevinst, nettopp fordi regelverket ikke er tilpasset mer komplekse løsninger.
Tilsvarende utfordringer finnes for bruk av vasket miljøpukk og -sand. Overskuddsmassene som kommer til vask, er gjerne lett forurensede. I enkelte tilfeller kan noe restforurensning finnes i de vaskede produktene, og med dagens regelverk vil disse ikke kunne selges ut i markedet – selv om bruken er til veibygging, asfalt[1]eller betongtilslag, der gjenværende forurensning ikke vil ha noen betydning. Det finnes allerede eksempler på at godt kontrollerte, lett forurensede masser har blitt tillatt benyttet til arrondering i veiprosjekter. I dag krever dette langdryge søknadsprosesser i et allerede overbelastet forvaltningsapparat. Pukk fra jomfruelig uttak testes på kvalitet, og ikke på forurensningsgrad. Tilsvarende kvalitetstesting ønsker vi også for miljøpukk. I dag må miljøpukk testes i forhold til regelverk for forurenset grunn, noe som ikke burde være relevant for produktet miljøpukk. Vi trenger virkemidler som premierer bruk og etterspørsel etter gjenvunnede produkter. Helt konkret bør det sees på hvordan risiko skal fordeles for bruk av for eksempel miljøpukk fremfor jomfruelig stein. Om all risikoen legges på entreprenør alene, vil risikoen kunne oppleves for stor. Byggherreleddet må antakelig inn her.
Hvilke nye virkemidler vil kunne bidra til at din sektor blir mer sirkulær?
(…) En viktig faktor for å skape bærekraftige og bedriftsøkonomisk lønnsomme prosjekter er ofte stor skala, gjerne på et nivå større enn et enkelt lands marked. For å få ønsket effekt må en derfor stimulere til realisering av noen store prosjekter, heller enn mange små. Det er behov for finansiell risikoavlastning ved investering for å ta i bruk og industrialisere/oppskalere ny teknologi. (…) Virkemiddelet bør ikke skille på start-ups og etablerte selskaper, ei heller bransjer. Det er behov for tydeligere og strengere krav som prioriterer sirkulære løsninger, særlig der det offentlige kan sette vilkårene. Myndighetene må bidra til å skape markeder for sekundære råvarer gjennom å stille krav til alle ledd i for eksempel bygg og anlegg, privat som offentlig, om at overskuddsmasser skal gjenvinnes der det er mulig, og at alle prosjekter skal benytte gjenvunne råvarer.
Kravet om 30 % vekting av klima og miljø må strammes inn og konkretiseres slik at det omfatter alle prosjekter og stiller strenge, konkrete og tydelige krav til gjenvinning og ombruk. Parallelt er det viktig å se på krav og produktspesifikasjoner for en sirkulær tid. Hva er godt nok til hvilket formål? Helt konkret trenger ikke Statens vegvesens krav til kvaliteten på knust stein gjelde for arealbruk med lettere belastning. For eksempel vil miljøpukk egne seg godt som grøftepukk, omfyllingsmasser, frostsikringslag og så videre. (…)
For å oppnå suksess innenfor sirkulærøkonomi, er det også avgjørende at det avsettes areal, i for eksempel kommuneplaners arealdeler, til gjenvinnings- og ressurshåndteringsvirksomhet.
Les hele innspillet i lenken til høyre.
Les mer om den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen for utredning av virkemidler for å fremme sirkulære aktiviteter HER