Close

Her er fremtidens prosessoperatører

I behandlingsanlegget der avfallet stabiliseres får tre elever bryne seg på pumper, kraner og kontrollskjermer. De utgjør avgjørende kompetanse for fremtiden.

For å sikre fremtidig kompetanse og ta ansvar for fagutdanning, har NOAH en lang tradisjon for å ta inn lærlinger. Per i dag har NOAH tre lærlinger på Langøya, alle tre i faget kjemi og prosess. Lærlingene er tildelt via Industrilærling Vestfold og Telemark.

— Jeg trives godt her. Prosessoperatørene er snille og bidrar til at vi lærer mye, sier Hermon Legese (22) fra Sandefjord vgs. Sammen med Karoline Dahl (18) er han førsteårslærling og jobber i produksjon. Henrik André von Rummelhoff (19) er andreårslærling og jobber også i produksjon.

Tett samarbeid

De tre beskriver arbeidet som variert og spennende og at ingen dag er helt lik.
— Vi får være med å kjøre anlegget fra kontrollrommet, holde kontakt med dem som jobber ute og svare på spørsmål fra sjåfører som ankommer, forteller Karoline, og legger til:

— Vi vet aldri hva som kommer til å skje på jobb. Det gjør jobben spennende. Plutselig går en pumpe, som må fikses, og det betyr at vi må samarbeide med mange, forteller hun. Kollega Henrik legger til:

— Her ute er det et tett samarbeid mellom elektrikere, laboranter og mekanikere. Det er ganske unikt. Jeg tror det er ganske unikt for NOAH på Langøya at man får ansvar for sitt eget anlegg. Det vi får være med på i fukteanlegget her gir et godt innblikk og mye ansvar, sier Henrik.

Hermon innrømmer at det var litt skummelt første gangen han skulle operere anlegget, men at det gikk greit. — Det gir ansvar, konkluderer han.

De tre kjemi-prosess-elevene har klare drømmer og ambisjoner for fremtiden:
Hermon ønsker å fortsette å studere kjemi. Karoline ønsker seg fagbrev og fast jobb som prosessoperatør innen industrien, og Henrik ser for seg å jobbe som prosessoperatør mens han fortsetter å ta flere fag ved siden av.

En del av samfunnsansvaret

NOAHs ansatte spenner fra ufaglærte til ansatte med doktorgrad. Blant fagene NOAH representerer er blant annet kjemi-prosess, elektro, vedlikehold, mekanikk, logistikk, ingeniør og økonomi. Lærlingene er et viktig ledd i å bygge videre kompetanse for fremtiden.

– For NOAH er kompetanseutvikling både et strategisk viktig arbeid for å sikre riktig kompetanse for å drive et miljø og ressursselskap godt, både nå og i fremtiden, samtidig som det er en del av vårt samfunnsansvar som en industribedrift, sier HR-sjef Hans Skumlien.
Lærling Henrik tror behovet for NOAHs kompetanse bare vil øke i årene fremover.

— Jeg tror vi kommer til å ta inn nye stoffer som skal ut av kretsløpet på grunn av økt kunnskap. Behovet for å fjerne avfall kommer alltid til å være der. Jeg tror også definitivt det kommer ny teknologi vi ikke kjenner i dag, sier Henrik.