Close

Åpen Sommer på Langøya

Velkommen ut til Oslofjordens neste største og mest unike øy! NOAH setter opp båt hver helg i skoleferien og tilbyr et variert program på øya gjennom sommeren.

NOAHs sommerbåt kjører fra Sundebrygga i Holmestrand sentrum hver hele time fra kl. 10 til kl. 16 hver lørdag og søndag fra og med 25. juni til og med 14. august.

– Vi håper at flest mulig av Holmestrands innbyggere tar turen ut til Langøya i sommer, og tar øya i bruk. Vi jobber for å tilrettelegge for bading og friluftsliv. Til årets sesong har vi fått på plass badestige og et nytt områdekart som viser severdigheter og badeplasser. Det blir også aktiviteter for barn, statueavduking og Stolpejakt, sier adm.dir. i NOAH Solutions Tove Sjøblom.

Årets Sommerbåt er et resultat av godt lokalt samarbeid:

  • Vestfold og Telemark Fylkeskommune støtter båten med 100.000 kroner
  • Holmestrand kommune tilbyr båtplass og tilrettelegging
  • Botne orientering og Stolpejakten har satt opp 15 stolper på Langøya
  • Skjærgårdstjenesten bistår med avfallstømming og gressklipping
  • Lokale lag og foreninger bidrar med aktiviteter
  • Sommerbåten samarbeider med Plassen vår

Dette kan man gjøre på Langøya i sommer:

Bade og utforske den nordlige delen av øya. NOAH har åpnet et 120 dekar stort friluftsområde som er avskjermet fra industriområdet med et solid og nytt gjerde. Det er tillatt å overnatte inntil 2 døgn, men det er ikke lov å plukke blomster eller ta med seg fossiler. Det er toalettfasiliteter ved brygga. Det er ikke vann eller strøm, så husk å ta med nok vann.

Delta på temavandringer. NOAH arrangerer i år historisk, botanisk og teknisk/faglig vandring med dyktige guider. Informasjon og program for vandringene ser du i programtabell på denne siden.

Oppleve kulturhistorien. På Sommerbåten deles det ut et kart der de ulike kulturhistoriske severdighetene er markert inn. Du kan besøke Tordenskiolds kruttårn og Tordenskiold-statuen og lese om den dansk-norske offiserens besøk på øya på 1700-tallet. Du kan oppleve landskapsformasjonen av et omvendt nordbrudd, som gir en visualisering av denne spesielle øyas oppbygging fra krater til rehabilitert land. I sommer har det kommet opp en statue av reven og bonden, som representerer jordbruks- og fiskesamfunnet på øya før industrialiseringen.

Delta på Stolpejakten. Det er plassert ut 15 stolper på øya med ulik vanskelighetsgrad. Last ned appen og bli med i den populære aktiviteten.

Delta på aktiviteter for hele familien. I samarbeid med lokale lag og foreninger har vi gleden av å tilby gratis kurs i jolleseiling og i kart og kompass. Jollekurset passer for barn og unge fra 8 år. Orienteringskurset passer for hele familien. Tidspunkter finner du i tabell med program.

Delta på avduking av to nye statuer.
Eva Rybakken har laget to nye statuer som representerer en epoke i Langøyas historie. Bonden representerer jordbrukssamfunnet fra tidlig 1600-tall og frem til 1950-årene. De tamme revene var et kjent fenomen på øya for både fastboende og arbeidere.
25. juni ble de to statuene avduket. Her var kunstneren Eva Rybakken representert, Ordfører i Holmestrand kommunen, og tidligere beboer på Langøya Arnstein R. Øverland med sine Tordenskiolds Menn.

Billettpenger
NOAH har også i år inngått en avtale med Flybåten, en katamaran med plass til 50 passasjerer. Sommerbåten går fra Sundebrygga ved havnegaten 25 i Holmestrand. Båten har trygg og enkel på- og avstigning. Det er tillatt å ta med hund og sykkel, og det er mulig å komme med barnevogn eller rullestol. Det økonomiske bidraget fra Fylkeskommunen krever at vi tar billettpenger. Båten vil derfor i år koste 20 kr/voksen over 18 år. Barn og ungdom er gratis. Billetten kjøpes før ombordstigning ved å vippse til nummer 751370.

NOAH er tilstede
NOAH tar sikte på å bemanne nordenden av Langøya alle helgene gjennom sommeren. De vil dele ut vann, bistå besøkende ved behov og kunne svare på generelle spørsmål om Langøya og landskapsrestaureringen.