Close

NOAH Engadalen har skaffet seg neste generasjons anleggsmaskin

NOAH har satt seg ambisiøse mål for en mer bærekraftig drift. Nå har selskapet gått til innkjøp av en miljøvennlig dozer med elektrisk drivlinje og med 30 prosent mindre drivstofforbruk.

En stor del av arbeidet i anlegget i Engadalen utføres med dozer. NOAH har i disse dager anskaffet seg neste generasjons anleggsmaskin – en Cat D7XE som er nummer to av sitt slag i Norge da den ble anskaffet. Den miljøvennlige dozeren reduserer drivstofforbruket med opptil 30 prosent og kan behandle 10 prosent mer masse per time enn sin forgjenger. I tillegg vil den fra og med august 2021 gå på biodeisel.

Elektrisk drivlinje

— Denne maskinen har færre bevegelige deler, bruker mindre drivstoff og har lengre serviceintervaller. Dette vil bidra til lengre levetid og reduserte driftskostnader. I tillegg har denne dozeren en elektrisk drivlinje som er teknologien som får maskinen til å gå fremover, og er dermed mer klimavennlig, forteller adm.dir. i NOAH Environment, som drifter anlegget i Engadalen, Egil Solheim.

Nytt areal til matjord

NOAH Engadalen mottar jord- og leirmasser fra store og små utbyggingsprosjekter i Oslo-regionen. Massene som mottas er lettere forurensede masser og inert avfall som benyttes til å reetablere nytt areal som i fremtiden skal benyttes til matjord.

— Maskinparken utgjør en stor del av vår virksomhet og vi fornyer og forbedrer den kontinuerlig. Vi er opptatt av å minimere fotavtrykket vårt og utvikle løsninger for bærekraftig drift. I den forbindelse er det viktig å benytte muligheten til å skifte til miljøvennlige alternativer når maskinene må byttes ut, sier Egil Solheim.

Han forteller at denne dozeren var dyrere i innkjøp, men at miljøavtrykket var såpass mye bedre at valget likevel var enkelt.